Shoppers leveren ROI! Niet de consument

BLOGOswin van den Boer

Merkdoelstellingen smart? Ja. Duidelijke merkpositionering? Ja. Merkwaarden kernachtig gedefinieerd? Ja. Multi channel distributie ok? Ja. Portfolio strategie bekend? Ja. NPD funnel lekker gevuld? Ja. Jaargesprekken afgerond? Ja. Campagne klaarl? Ja. Goed zo. Dan moet het dus allemaal goed komen met het resultaat? Nee dus.

Waarom dan niet? nu:daarom….

  1. Verkoop aan de shopper, niet de consument! Welke trips maken shoppers en in welke mood zijn ze dan? Het is geen brand push maar brand pull geworden.
  2. Hoe denkt de shopper over je merk! Wat zijn de essentiële assets en equities die de shopper kunnen beïnvloeden? Naast de prijs, zijn ook vertrouwen, kwaliteit en authenticiteit doorslaggevend.
  3. Bied de shopper oplossingen aan! Een shopper beslist pas een merk te kopen als hij/zij het gevoel heeft dat de koopbehoefte optimaal wordt vervuld en financieel juist voelt. Het pamperen van jezelf dat vriendelijk is voor je portemonnee is een mooi voorbeeld hiervan.
  4. Werk samen met retail! Ken de uitdagingen en kansen van de retailer en bespreek samen hoe de behoefte van de shoppers met programma’s ingevuld kan worden.
  5. Shoppers zijn niet dezelfde! Het aanbieden van een merk en de merkboodschap dient niet alleen gesegmenteerd te worden op demografische elementen maar juist op de relatie tussen etniciteit/ leeftijd/ gezondheid/ duurzaamheid/ gezinssituatie én de financiële mindset van de shopper.
  6. Denk aan het pad tot de aankoop! Voor het schap wordt dé beslissing genomen om een merkswitch te maken, maar het proces voordat de shopper deze switch maakt, de trip, is van cruciaal belang. Via bv websites, social media, vouchers en loyalty programma’s beïnvloed je de shopper al tijdens zijn/haar trip.
  7. Houd het simpel! In onzekere tijden is duidelijkheid en transparantie geboden. Als het te complex wordt, kiest de shopper voor het goedkoopste en/of routine. Ze zoeken bevestiging over de juiste keuzes.
  8. Innoveer slim! Het gebruik van met name mobile opportunities dienen zorgvuldig op een insight gebaseerd en ondersteunend onderdeel van de geïntegreerde communicatieplanning te zijn. Zo kan dit concurrentievoordeel extra kansen bieden.
  9. Continu evalueren! Het is moeilijk aan te geven hoe deze ontwikkelingen zich voortzetten en daarom is het zo belangrijk om continu te monitoren of de merkboodschap nog steeds relevant is. Flexibiliteit is gevraagd.

Mede met deze insights heeft nu: de afgelopen maanden hard aan haar jongste, creatieve competentie Shopper Activation gewerkt en succesvol een aantal nieuwe klanten mogen verwelkomen als Arla Foods, John West, Center Parcs, SCA Hygiene en James Hardie. Ook bij bestaande klanten als Storck, Palm breweries, Noordhoff uitgevers en Imkerij de Traaij heeft nu: de samenwerking kunnen verrijken op Shopper Activation.

Interesse gewekt of nieuwsgierig geworden? Het nu:team staat voor jullie klaar om er mee aan de slag te gaan!